IDOM

  • IDOM

  • Prev

    Next

    Offices of the IT and telecommunication services

    CLIENT: Telecomunications Center & Information technologies, Generalitat de Catalunya

    SERVICES: Architecture and engineering projects, Site supervision

    YEAR: 2011

    COUNTRY: Spain

    The idea of the project was based on creating a new “way of working” in the offices of the IT and telecommunication services of the Government of Catalonia (CTTI). This new scenario will represent a new insight in the habits of office work, transforming the CTTI in an excellent benchmark for the ICT service provider.

    The solution was established to create a “new concept of offices” with the following objectives:
    1_Creating “new work dynamics”: Concept based on creating a place where users can make use of a knowledge exchange in a collaborative environment.
    2_ Promoting communication: This space is the meeting point for those Public Administration´s “cooperative works”, becoming itself in an advanced scenario where the “reciprocal knowledge” is actively promoted.
    3_Establishing a new corporate identity: This new “working scenario” has been created with a highly technical design & innovation, showing a strong image and represented by the Generalitat de Catalunya.
    We faced the challenge of transforming a dismal basement space into a new, collaborative working environment. We set out to convert 2100 m2 of the interior into a sequence of working areas surrounding a central, open zone. Our plan also includes a library, various meeting rooms, two classrooms, an archive, three laboratories and two workshops. Rooms dedicated to collective working sessions are housed in individual boxes that encircle the communal area while also concealing the building’s load-bearing columns, thus creating the illusion of a continuous, open space. This effect is emphasized by the mirrored surfaces of some of the outer walls, which visually enlarge the space. All materials used in the project reinforce the color scheme of CTTI’s new corporate identity – floors and walls combine orange rubber coverings with neat, white surfaces, while pebble beds soften the transitions between inner and outer spaces, generating faux interior gardens. The end result is a vital, optimistic working space that’s a far cry from the original dismal basement. Inside the basement was to enabled an interior courtyard (called “Well of light”) which through a set of mirrors (“Periscope” effect), was managed to lead the sunlight from the rooftop (located 5 floors above) to the basement improving the quality of this space. The Outdoor artificial lighting for the meeting rooms are composed of “Linear fluorescents” (Type A energy rated) and randomly distributed in areas of movement. This placement is not fortuitous; the fluorescents are placed below the facilities (painted in black) to be unnoticed and giving the impression that there is nothing located in this space. In the meeting rooms there are plates with “LED strips” have been used as well as a Thermo elastic fabric which performs the function of a light diffuser, bringing a large homogeneous light within this space. The combination of this natural and artificial lighting within the project with its local and centralized management makes this basement space unique, functional, efficient and sustainable.

    Architecture - ARCHITECTURE & DESIGN